(2. nädal) "Failide" saatmine enne internetti

 Nüüd on lihtsam kui kunagi varem suhelda ja edastada teavet pikkade vahemaade vahel (vähemalt tavalise internetikasutaja arvates). Aga kuidas olid asjad varem? Enne "ülemaailmse veebi" tulekut? Vaatame ajavahemikut sõnumitooja vahel, kes kuude kaupa rändab mägedes ja jõgedes, meredes ja ookeanides, ja vahetu suhtluse kaudu, Interneti kaudu, samuti "üleminekuaja" masinad on täielikult välja surnud ja vaatamata sellele , oma arhaismile jätkuvad kasutada, kuigi harva.



Esimesed suhteliselt edukad katsed teksti edastamiseks elektrit abil olid juba 18. sajandi lõpus! Elektromagnetilise telegraafi Samuel Morse'i areng aastal 1840 pälvis aga ülemaailmse tunnustuse. 1952. aastal loodi esimene üleatlandiline traatliin.
1897 aasta. Aleksander Popov edastab telegrammi traadita telegraafiseadmete abil kaldalt laevale.
Kuigi tänapäeval on mõnes kohas veel võimalik kasutada telegraafioperaatori teenust, on tehnoloogia täiesti ebaoluline.



E-post kogus populaarsust 20. sajandi lõpus ning kiirsõnumid kiirsõnumitoojates ületasid täielikult ja rohkem kui telegraafi võimalusi, andes meile altkäemaksu videote, dokumentide ja piltide kiire edastamisega.

Aga ka piltide kohta. Ajast tagasi minnes, kuna tehnoloogia arenes teistes tööstusharudes, tuli edastada muud tüüpi andmeid, näiteks pilte. Aastal 1843 Demonstreeris Alexander Bein esimest pilte telegraafiga. Fototelegraafi kasutati kuni 1960. aastateni, mil mil võeti kasutusele esimene hõlpsasti kasutatav faksiaparaat.


1970ndatel hakkasid faksiaparaadid laiemalt levima. Populaarsust põhjendas kasutusmugavus ja võimalus ühendada masin niigi kõikjal leviva telefonikaabliga.
Täna on ka sõna "faks" lootusetult kasutusest väljas, kuna kõik samad e-kirjad ja failide jagamine asendavad seda tehnoloogiat meie jaoks edukalt, kuid tänapäevani on mõnes kontoris olemas faksiaparaadid, millele aeg-ajalt mingi dokument.


Mis on siis Internetil ja juhtmetel pistmist? Fakt on see, et vaatamata näilisele „juhtmevabusele” (WiFi-võrgud, 4G) katab teave siiski märkimisväärse osa teekonnast läbi fiiberoptilise kaabli, isegi kui teie seade pole ühendatud juhtmetega.

Allikad:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

(1. Nädal Rus) Бытовое чудо 1990-2017 или как появлялись смартфоны, беспроводные наушники, голосовые ассистенты

(1. nädal) Igapäevane ime 1990-2017 või kuidas ilmusid nutitelefonid, juhtmevabad kõrvaklapid ja hääleassistendid